VISAVONTUREN & MEER!

Elke vissessie is weer anders. Het verveelt nooit. Wat vang je vandaag en hoeveel? Een nog niet eerder gevangen soort? Misschien een totaal onverwachte vangst? Leuk om aan terug te denken, maar ook leuk om ze vast te leggen.
Lees hieronder de bijzondere vissessie's van FeederTotaal.

Vliegvissen aan de Grensmaas!

Op zondag 25 september 2016 was het zover. Het bestuursuitje van onze vereniging vond plaats. Met 7 mensen gingen we vliegvissen in de Grensmaas. De meeste van ons hadden dit nog nooit gedaan en onze voorzitter was zo vriendelijk om zijn materiaal aan ons uit te lenen en ons de kunst van het vliegvissen te leren. Voor mij was het ook de eerste keer en ik had er echte zin in. Het weer was uitermate goed, de wind kwam uit een gunstige hoek en de waterstand was goed. Om jezelf niet meteen te haken, werd er geoefend met een nepvlieg in de vorm van een stukje garen. Van begin af aan voelden de worpen heel natuurlijk aan en het plezier zat er goed in. Na zowat een uurtje spelenderwijs het oefenen van de worpen en trachtten de kunstvlieg zo natuurlijk mogelijk te laten landen op het water, vroeg ik om een echte kunstvlieg met haakje.

Roofblei met de vlieg
Het feest kon beginnen. De drijvende vlieg was een nagebootste kokerjuffer, gemaakt van onder andere reehaar, en zag er veelbelovend uit. Maar waar moet ik in hemelsnaam de vis zoeken? Al snel was ik geneigd steeds verder het water in te gaan, op zoek naar dieper water, en uiteindelijk landde de vlieg steeds meer op Belgische zijde van de Grensmaas. Ahumm... bijten ze wel? Presenteer ik de vlieg wel goed?

Na een tijdje zag ik onze voorzitter dicht aan de kant vissen, want daar zag je scholen roofblei zwemmen. Maar als je er in de buurt kwam, waren ze ook zo weer weg en ik besloot het toch maar op dieper water te houden. Zou ik om een zinkende vlieg vragen en mijn kans op het vangen van een vis verhogen? Een andere vliegvisser hoorde ik zeggen dat er veel kleine vis zwom. Klopt, dacht ik, die zag ik veel onder de oever! Ik ging het ook, net zoals de voorzitter, maar op ondiep water zoeken. Naarmate de middag verstreek, zag ik ook steeds meer kringen aan de wateroppervlakte, in het ondiepe...

Grensmaas kopvoorn
Ik presenteerde de drijvende kunstvlieg te midden van een groepje kringen en plots werden de vissen actief en zwommen de vlieg achterna. Een enkele dook er zelfs bovenop zonder hem daadwerkelijk te pakken. Ik bleef proberen en al snel had ik beet! "Te gek man!" Het was een roofblei van 15cm. "Ik ben om!" riep ik en vanaf dat moment wist ik dat het vliegvis-virus me te pakken had.

Kort erna landde de kunstvlieg weer netjes op de oppervlakte en ja hoor, weer raak! Dit keer een kopvoorn van 19cm. De zon verdween steeds vaker en de vissen bleven maar kringen onder de waterspiegel. Hoppa, beet! Een kopvoorn van 20cm. kon de vlieg niet weerstaan. En zo eindigde deze fantastische vliegvismiddag aan de Grensmaas. Nog snel een paar laatste worpen maken voordat we gaan inpakken en neerstrijken op een terras om gezellig na te praten en onze ervaringen te delen.

Het weer sloeg om, donkere wolken naderden het terras, maar dat was niet van belang. Mijn dag kon niet meer stuk. Volgend jaar kom ik terug, met mijn eigen vliegvishengel...