Vissen in de lente

Vissen in de zomer

Vissen in de herfst

Wintervissen in stijl

De titel doet denken aan een vervlogen tijd, waarin oude mannen hutje mutje op een steiger zitten te vissen. Bedeeld met enkel een vaste stok en maden werd getracht zo veel mogelijk blankvoorns te vangen om collega vissers af te troeven. Een blik warme snert moest het moreel hoog houden en na afloop werd er uren opgeschept en geschertst tijdens een gezellig potje kaarten...

Veel sportvissers kennen dit beeld wel, maar weinigen beoefenen de winterse witvisserij nog. Is de visstand veranderd? Was het “iets” wat men vroeger deed? Of heeft het roofvissen aan populariteit gewonnen? Het antwoord moet ik je helaas schuldig blijven.
Gelukkig zijn er altijd nog een handjevol witvissers, die graag op witvis willen blijven vissen als de temperaturen richting de nul gaan. Nog geen drie jaar geleden, gingen mijn hengelspullen ook op winterstalling als het ging vriezen, maar door de laatste zachte winters ben ik eigenlijk door blijven witvissen. Ik was toch wel benieuwd. Het zou toch niet zijn dat alleen Ed & Marco van VisTV blankvoorns kunnen vangen in de winter...?? En ja hoor, het resultaat was er! “Haha, ze liggen écht massaal in de havens en ze bijten ook nog!” Heerlijk, even geen brasems, grondels, alvers, kopvoorns, of wat dan ook. Gewoon oer-Hollandse blankvoorns.

Vertrouwde stek

Het speelveld van mijn wintervisserij is een grote industriehaven in Roermond welke in verbinding staat met de Maas. De gemiddelde diepte is 4 meter. Als geen ander ken ik dit water, want hier leerde ik op vijfjarige leeftijd het vissen. Begin oktober tot medio maart, naar gelang de aard van de winter, ben ik hier elk weekend te vinden. Vissen met de vaste stok doe ik nog maar zelden. De laatste vier jaar heb ik me volledig gespecialiseerd in het feedervissen. De wintervisserij is voor mij dan ook geheel in “feederstijl.”

Aangezien in deze haven geen schuilmogelijkheden te vinden zijn voor de vis in de vorm van plezierboten, steigers, of andere obstakels maakt het een extra uitdaging om de blankvoorn, gehuld in hun prachtige winterkleuren, te vinden en te vangen.

Plezier gegarandeerd

Bijna elke haven, kanaal, of zijarm welke in verbinding staat met een rivier, is in de winter dichtbevolkt met zowel witvis als roofvis. In deze rustigere wateren gaat de vis overwinteren. Kijk wel eerst of je er met je vergunning mag vissen en wat de regels zijn. Niet iedere havenmeester is gecharmeerd van een visser op zijn steigers.

Een voorsprong heb je al als je water goed kent. Als je de diepte, eventuele stroming, obstakels, de vissen wat er overwinteren en de plekken met taluds weet, ben je al een heel eind op weg. Al deze zaken kunnen doorslaggevend zijn op je succes. Een verschil van één meter in diepte kan al het verschil uitmaken van vangen of niet vangen. Geef niet te snel op, de wintervoorn geeft zich niet zomaar prijs. Heb je een hotspot gevonden, vis daar dan ook de hele winter. Zo bouw je gedurende de winter een vertrouwde voerstek op en de blankvoorn heeft dat snel genoeg door. In één week ving ik twee keer dezelfde baars, welke gemakkelijk herkenbaar was aan een misvorming aan de bek. Hoezo, niet honkvast?

Let ook op het gedrag van visetende watervogels zoals de aalscholver en de fuut. Duiken deze vaak op dezelfde plaats naar voedsel, dan weet je dat zich daar de vis op houdt.

Voordat je gaat vissen

Zorg vooral dat je warm en comfortabel gekleed naar het water gaat met eventueel lekker warme chocomel mee. Raak je onderkoelt, dan kan dat niet alleen schadelijk zijn voor je gezondheid, maar je reactievermogen gaat ook hard achteruit. En die zul je nodig hebben bij de vliegensvlugge aanbeten van een winde of blankvoorn. Word het je toch te koud, wees dan verstandig en ga naar huis!

Laten we snel beginnen met vissen!

Zoals gezegd, beoefen ik de wintervisserij met de feederhengel of winkle picker. Het water is kraakhelder en er is nauwelijks nog groen te vinden. De vis zoekt beschutting in diep water op de bodem en redelijk uit de kant. Eerst ga ik de diepte en bodemstructuur peilen. Want ik wil wel weten dat mijn voerkorfje niet steeds belandt tussen resten groen of ander vuil. Het peilen gebeurt middels een licht wartelloodje. Na het ingooien, trek ik het loodje naar me toe en “lees” zo de bodemstructuur. Als alles naar wens is, bevestig ik de hoofdlijn achter de lijnclip op mijn molen. Zo landt de voerkorf bij iedere inworp op dezelfde plaats. Een mikpunt aan de overkant heb ik vóór het vissen al gekozen. Let’s go...

Materiaal

Vis zo “zacht” en licht mogelijk. Ik gebruik graag de Shimano Beastmaster BX Light Feeder welke een mooie parabolische actie vertoont. De feedertip is maximaal 1oz, of bij rustig weer en geen stroming, 0.5oz. Onder de hengel hangt een Shimano Aero Feeder 4000FA molen met zeer hoge inhaalsnelheid. Zeker als je wat verder uit de kant vist, is deze molen fantastisch. (foto) De spoel is gevuld met een 12/00 dyneema hoofdlijn met daar aan een voorslag van 7 meter 22/00 nylon. Deze set-up gebruik ik standaard op rustigere wateren het gehele jaar door. Ga in de winter niet extreem dun. Feedervissen is nu eenmaal een wat grovere visserij, ook in de winter. De lichte hengel, gevoelige feedertip en gevlochten lijn geven elke minuscule aanbeet perfect door!

Montage

Voordat ik verder ga, wil ik nog even wat kwijt over de voorslag. Gebruik deze altijd bij een gevlochten lijn, tenzij je vist met een powergum-systeem. Ook bij de gevoeligste aanbeten moet je een voorslag gebruiken. Deze absorbeert deels de energie bij het ingooien en het drillen. Gebruik de Albright-knoop (foto) om de voorslag te bevestigen aan de dyneema hoofdlijn.
TIP: ververs deze knoop na 3-4 keer vissen.
Goed, dan nu de montage. Ik heb reeds gepeild met het wartelloodje, dus deze vervang ik nu door een open-end voerkorf van 20-30 gram naar gelang de stroming. Deze is bevestigd aan de voorslag met een Bead Swivel (foto). Zo kan ik gemakkelijk wisselen van korfje. De swivel stuit tegen een Quick Change Bead (foto) waarin tevens de onderlijn hangt. Ik vis volledig inline, dat wil zeggen dat de voerkorf over de gehele lijn kan schuiven. Op het internet prijst men vaak de lus-in-lus-montage hoog als enige goede montage voor de blankvoorn en moet dienen als een zelfhaaksysteem.
FOUT! Reden A: Als goede sportvisser weet je dat na een eventuele lijnbreuk de vis zich altijd moet kunnen ontdoen van het loodgewicht. En dat zal bij een lus-in-lus moeilijk gaan. Reden B: Een blankvoorn of winde haakt zich niet snel zelf en zal alleen maar schrikken bij het meteen voelen van weerstand. Een goede lengte onderlijn met inline-montage is vele male effectiever en visvriendelijker.
TIP: haal de lijn 2x door het oogje van de Quick Change Bead bij het knopen.

Onderlijn

Zoals net gezegd, is een goede onderlijn lengte belangrijk. Na een paar jaar proberen, heb ik ondervonden dat een lengte van 50 cm. de minste missers oplevert en de vis minder argwaan vertoont. Blankvoorns en windes zijn meesters in het leegzuigen van je maden zonder ook maar het haakje aan te raken. Je ziet een tikje en na het aanslaan wordt je geconfronteerd met blubberige maden. In het verleden viste ik veel met onderlijnen van maximaal 20 cm. Dat was nog in het tijdperk dat ik met nylon hoofdlijn viste. Dit leverde weliswaar snoeiharde aanbeten op, maar de vis was toch sneller, of liet meteen los. Pas na het verlengen tot de “magische” 50 cm. merkte ik dat de vis het aas ook eerder tot zich nam. Zaak is wel om bij de minst geringste beweging van je feedertip de hengel op te pakken. Soms is het knipperen met je ogen al voldoende om een beet te missen. De minimum dikte van mijn onderlijnen zijn 12/00 en maximaal 14/00.

Haken

Ik vis alleen weerhaakloos. In de winter is dit extra praktisch, omdat het onthaken met koude handen veel gemakkelijker gaat. Het weerhaakje knijp ik plat met een rondbektang. De haakjes knoop ik zelf vast aan het onderlijntje. Haakje 14 of 16 is een goede maat voor de blankvoorn en winde. Ik kies voor een licht haakje, zoals de Gamakatsu LS-1810B. Met deze haak heb ik zeer goede ervaringen.

Aas & voer

Bij het opbouwen van een voerplek ik koud water ga ik spaarzaam te werk. Het lokvoer moet wel donker van kleur zijn. Lichte kleuren schrikt de vis enorm af in het heldere water waar ook roofvissen op de loer liggen. Laat je niet gek maken in de keuze van een voertje. Ga voor een fijne structuur als basis met een kruidachtig geurtje. Ik maak al jaren dankbaar gebruik van Marcel vd Eynde Turbo Black. Als additief doe ik er gemalen korianderzaad tussen verkrijgbaar in de supermarkt. Blankvoorn is er dol op! Vergeet ook niet de hennep. Mijn voerkorfje vul ik telkens met een beetje lokvoer, wat maden/casters. Houd het simpel. Als aas op de haak neem ik standaard 2 maden. Geen pinkies, maar gewoon de dikke. Mocht de vis een made leeg zuigen, dan pakt een andere voorn, of dezelfde, soms nog die andere made aan je haak. Zo wordt de kans op missers ook weer iets kleiner.

TIPS

  • Steun bij harde wind je hengel zo laag mogelijk af, doch altijd met een hoek van circa 110 graden tussen feedertip en lijn.
  • Harde wind? Ga dan juist vissen! De meeste vissen ving ik bij harde wind en onstuimig weer.
  • Bijten de vissen eenmaal. Stop dan acuut met voeren! Vis een metertje over de voerplek met een wartelloodje van 15-20 gram en trek deze stapsgewijs over de voerplek. De school blankvoorns heeft je voerplek bereikt en het is nu zaak om voedselnijd te creëren. En op een snel afzinkende maden en wartelloodje zullen de vissen reflexmatig op af zwemmen. Er zijn sessies geweest, dat ik na een viertal korven stopte met voeren en vervolgens 3 uur verder viste zonder ook maar te hoeven bijvoeren! En ze beten als gekken.
  • Heb je na een half uur nog geen tikje gezien? Gooi dan nu ook weer een metertje verder met of zonder voer.
  • Indien je zonder voertje vist, strijk dan een flavour zoals Vitamo Pol op je aas. Een geurstof werkt vaak als een boost.
  • Vissen dien je altijd aan te raken met natte handen. Maar het water is erg koud. Neem een emmertje mee en vul deze met water. Dit water zal een beetje opwarmen na een tijdje omdat het stil staat. Ok, koud is het wel, maar alle beetjes helpen.
  • Sla nooit aan als je met gevlochten lijn vist. Je hengel oppakken bij een aanbeet is voldoende om de haak te zetten. Breng na het ingooien ook altijd de hengel direct in verticale positie en rem de lijn geleidelijk af zodat deze niet te hard op de lijnclip slaat.
  • Laat zo nu en dan de lijn heel even slap vallen, door de spanning op de feedertip af te halen. In sommige gevallen lok je zo een aanbeet uit als de lijn weer wordt gespannen.
  • Leefnet? Wat is dat? Gebruik een leefnet liever niet. Zeker niet in de wintermaanden. De vis heeft het al zwaar in de soms barre weersomstandigheden.
  • Tot slot: wees creatief en durf dingen uit te proberen. Vis eens links of rechts naast je voerplek, wissel af tussen gesloten en open voerkorven en leer hoe de vis reageert.

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0