VISSEN MET DE PEN

Vissen met een pen of dobber en een werphengel is ongelooflijk leuk en spannend. In tegenstelling tot het vissen met de vaste stok, word je hier niet beperkt in de te bevissen afstand. Ook bij het gericht vissen op grote en sterke vissen heb je met een werphengel en molen het voordeel van de slip, zeker in de stroming is dit een enorm voordeel.

Trotten vs feeder

In kleine snelstromende zandbeken en middelgrote beken levert het trotten vaak meer vangsten op dan het vissen met een feederhengel.
In het rijtje hieronder lees je de voordelen.

Pennen in stilstaand water

Pennen in stromend water (trotten)

Kleine tot middelgrote beken zijn veruit de mooiste wateren om te trotten. De visstand is er vaak zeer goed met een grote variëteit aan soorten. De vissen zijn wat formaat betreft algemeen kleiner dan hun soortgenoten in de grote rivieren, maar uitzonderingen komen zeker voor in deze kleinere wateren.
In beken en riviertjes met veel bochten (meanderend) tref je vaak één of meer dominerende soorten op een bepaald traject water aan. Op de ene plek zwemt bijvoorbeeld veel blankvoorn met winde en een paar kilometer verder blankvoorn met baars.

Perfect 'trotwater'!

Wat heb je nodig?

Om te beginnen een float of matchhengel tussen de 3.60 en 3.90 meter om de dobber goed in de stroming te kunnen dirigeren. De hengel mag best een stuggere actie vertonen om de haak op afstand goed te kunnen zetten. De hoofdlijn bestaat uit een monofiele lijn met een dikte tussen de 20/00 en 22/00 met zo min mogelijk rek. De keuze tussen een centerpin of molen is persoonlijk. Beide hebben hun voor- en nadelen. De centerpin geeft de lijn geleidelijk vrij en draait vanzelf op de afgestelde kracht. Nadeel is dat je de lijn niet snel kunt verwisselen zoals dat bij een molen wel kan. Voordeel van een molen is de afstelbare slip. Nadelen zijn dat de beugel steeds geopend en gesloten moet worden en de lijn blijft gemakkelijker 'plakken' op de spoel wat zorgt voor een minder geleidelijke drift.

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0