HOE VIS IK OP KARPER?

Karper vangen is niet meer alleen voor de nachtvisser. Met de method vang je als witvisser ook grote biggetjes en het is ook nog eens reuze spannend! Tegenwoordig hoef je geen complete huisraad, de NachtVISpas en een tentje aan te schaffen om karper te vangen. Je vindt meer en meer vijvers, commercieel of eigendom van een hengelsportvereniging, waar een goed bestand aan karper zwemt. Veel stadswateren herbergen tevens ook een goede populatie schub- of spiegelkarpers.

Het vissen in de polder met een pen kan uiterst succesvol zijn en de methodfeeder een goede techniek op de vijvers en andere stilstaande wateren.
En omdat je gebruik maakt van kleinere formaten boilies, is het vaak ook dressuur doorbrekend. Laten we eens gaan kijken!

Uiterlijk

Karper (Cyprinus carpio) is een langgerekte karperachtige (Cyprinidae), kweekvarianten hebben doorgaans een hogere rug. Karpers zijn van nature volledig beschubd, maar sommige kweekvarianten hebben slechts enkele (spiegelkarper en rijenkarper) of helemaal geen schubben (lederkarper). De flanken zijn brons tot bruinkleurig, maar er zijn ook gouden, gele, witte en zwarte kweekvarianten (o.a. koikarpers). Jonge karpers hebben vaak een donkere vlek op de staartwortel.

Karper kan tot circa 120 cm lang worden. Het onderscheid met de gelijkende soorten kroeskarper en giebel is te maken doordat deze soorten geen bekdraden hebben, karper heeft er vier: twee korte bekdraden op de bovenlip en twee langere bekdraden in de mondhoek (1). De rand van de lange rugvin is hol ingesneden (2) en de voorste vinstraal van de rugvin is stevig en getand 3). Jonge zeelten vertonen enige gelijkenis met jonge karper. Zeelt heeft echter kleine nauwelijks zichtbare schubben en een korte rugvin (12-13 vinstralen).

Leefgebied

Oorspronkelijk komt karper uit stroomgebieden rond de Kaspische Zee, Zwarte Zee en het Aralmeer. De soort vormt al eeuwen een belangrijke bron van voedsel. Karpers werden hiervoor in vijvers gehouden, gekweekt en getransporteerd waardoor de soort zich wereldwijd verspreid heeft. Archeologische vondsten wijzen erop dat de soort al vanaf de 14e eeuw in Nederland voorkomt. Karpers kunnen in vrijwel alle watertypen voorkomen van de grote rivieren, meren en kanalen tot in bredere sloten en vijvers. De voortplanting vindt plaats vanaf juni op ondiepe, bij voorkeur vegetatierijke, plaatsen. Karper woelt met de uitstulpbare bek in de bodem op zoek naar waterdiertjes. Als het warmer is, wordt er soms ook aan de wateroppervlakte naar voedsel gezocht.

Bescherming

Karper is oorspronkelijk een uitheemse soort voor Nederland die al lange tijd als ingeburgerd beschouwd wordt en mede dankzij uitzettingen vrij algemeen voorkomt. De voortplanting is in ons land lang niet ieder jaar succesvol, omdat de watertemperaturen in het voorjaar en de zomer vaak te laag zijn. Ook zijn er diverse ziekten die plaatselijk kunnen leiden tot hoge karpersterfte. Doordat het een populaire sportvis is, worden er regelmatig uitzettingen gedaan om het karperbestand op peil te houden. In gebieden waar kroeskarper voorkomt, vormt de aanwezigheid van karper een bedreiging doordat hybridisatie kan plaatsvinden. Karper is opgenomen in de Visserijwet zonder minimummaat.

De beste tijd om karper te vangen, ligt tussen begin april tot in oktober.
Maar met vissen weet je het nooit en zijn er altijd uitzonderingen op de regel!

Geschatte vangkans
september 2017
GOED

TECHNIEKEN

Er zijn verschillende technieken om op karper te vissen. Statisch met rodpod en beetmelders, de pen en een blikje maïs, maar ook de zeer populaire methodfeeder.
Omdat je als witvisser waarschijnlijk niet statisch vist op karpers met alle toeters en bellen er omheen, bespreken we hier enkel het vissen met de pen en natuurlijk de methodfeeder.

Bezoek ook eens onze pagina over de methodfeeder voor nog meer informatie!

Penvissen op karper

Methodfeederen op karper

AAS

VAN AANBEET TOT SCHEPNET

VISVEILIGHEID

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0