HOE VIS IK OP MEERVAL?

Gericht op meerval vissen is booming! Veelal vanuit de boot, maar vanaf de kant net zo leuk. Bijvangsten aan de feeder met wormen zijn ook niet uit te sluiten! Dat meerval als bijvangst wordt gevangen door karpervissers is niet nieuw meer. Deze veelvraat eet heel wat weg en is aan een flinke opmars bezig als we naar de populatie kijken.
Maar hoe vang ik een meerval? Maak eerst een keuze uit de verschillende technieken. Heb je een boot, dan is kunstaas welllicht de beste techniek.

Maar je kunt het ook proberen met vispellets of boilies vanuit de kant. Vooral 's nachts vissen kan daarbij uiterst succesvol zijn.

Uiterlijk

De Europese meerval (Siluris glanis) behoort tot de familie van de meervallen (Siluridae) en heeft een langgerekt, zijdelings afgeplat, lichaam met een brede afgeplatte kop en grote bek met in het totaal zes bekdraden: twee op de onderkaak, twee in de mondhoeken en twee op de bovenkaak (1). De kleur is zwart tot bruin met gemarmerde flanken en een vuilwitte buik. Niet ver achter de kop bevindt zich een kleine rugvin (2), de anaalvin is juist erg lang en loopt door tot dichtbij de buikvinnen (3).

Europese meerval kan een lengte van 5 meter bereiken, in Nederland ligt het maximum tot op heden op ruim 2 meter. Van de gelijkende soorten hebben bruine- en zwarte dwergmeerval acht bekdraden en een vetvin. Kwabaal heeft één bekdraad.

Leefgebied

Europese meerval komt voor in Centraal en Oost- Europa tot aan het gebied rond de Kaspische Zee. Nederland ligt in de randzone van het verspreidingsgebied. Bij ons kwam de soort tot de eerste helft van de 20e eeuw alleen in het Haarlemmermeergebied voor (de eerste waarnemingen dateren uit 1754). Als gevolg van uitzettingen komt de soort tegenwoordig in alle grote rivieren en ook veel meren voor. Het leefgebied ligt in zowel stilstaande als stromende grotere wateren, zoals rivieren, meren en de zwak brakke delen van estuaria. De Europese meerval is een nachtactieve vis die zich overdag schuilhoudt in gaten in de oever, tussen stenen, boomwortels of overhangende oevers. De tastdraden en smaakpapillen helpen om in donkere omstandigheden de prooi te detecteren. De voortplanting geschiedt in de periode mei-augustus bij een relatief hoge watertemperatuur in ondiepe en plantenrijke delen van het water. Het mannetje diept een nest uit en bewaakt dit na de eiafzet en houdt de eitjes schoon door met z’n staart te bewegen. De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis. Ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.

Bescherming

In Nederland is Europese meerval nog steeds een vrij zeldzame soort, maar het verspreidingsgebied is in de afgelopen decennia als gevolg van uitzettingen wel sterk toegenomen. De drooglegging van het Haarlemmermeergebied vormde in het verleden een bedreiging voor de soort in Nederland. Gezien de recente sterke toename in de Nederlandse rivieren en omliggende wateren, lijkt dit gevaar geweken. De soort is opgenomen in de Visserijwet met een jaarrond gesloten tijd.

De beste tijd om meerval te vangen, ligt tussen begin april tot in oktober.
Maar met vissen weet je het nooit en zijn er altijd uitzonderingen op de regel!

Geschatte vangkans
september 2017
GOED

TECHNIEKEN

Omdat meerval in steeds meer Nederlandse wateren te vinden is, zelfs tot in de kleinere wateren toe, zoals beken, kun je behalve met kunstaas ook vissen met een tros wormen, vispellets of boilies in deze wateren.

Hieronder worden de technieken van het vissen met kunstaas en het vissen met natuurlijk aas uitgelicht.

Met kunstaas op meerval vissen

Met natuurlijk aas op meerval vissen

AAS

VAN AANBEET TOT SCHEPNET

VISVEILIGHEID

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0