HOE VIS IK OP SNOEK?

De snoek spreekt tot menigeens verbazing door zijn agressieve manier van jagen en de kracht die hij gebruikt om zich te verlossen van de haak. Het water in ons land wordt steeds helderder waarbij de plantengroei toeneemt. Hét habitat voor de snoek!

Laten we eens kijken welke technieken we kunnen gebruiken om deze groenjas te vangen en waar we op moeten letten bij diverse omstandigheden, seizoenen en weertypes. Het passieve vissen op snoek met dood aas laat ik buiten beschouwing.

Uiterlijk

Snoek (Esox lucius) behoort tot de familie van de snoeken (Esoxidae) en heeft een torpedovormig lichaam met een lange kop en een grote brede bek met scherpe tanden (2). Het lichaam heeft een groen tot grijsbruine kleur met een patroon van gele tot gouden vlekken die vaak dwarsbanden vormen (3).

Anaalvin en rugvin bevinden zich ver achterwaarts op het lichaam (1).De maximale lengte bedraagt circa 140 cm. Het onderscheid met snoekbaars kan gemaakt worden doordat deze soort twee rugvinnen heeft, snoek heeft één rugvin.

Leefgebied

Snoek komt over het gehele Noordelijk Halfrond voor in gebieden waar geen tropisch of sub-tropisch klimaat heerst. Met uitzondering van Griekenland en Albanië komt de soort overal in Europa voor. De snoek heeft een voorkeur voor heldere, stilstaande tot langzaam stromende wateren met veel oever- en onderwaterplanten. Met name voor de overleving van de jongere levensstadia die beschutting nodig hebben is watervegetatie van groot belang. In Nederland komt de soort in vrijwel alle watertypen voor. De paaitijd van snoek valt in de periode van februari tot mei en vindt plaats in ondiepe begroeide oevers of ondergelopen weilanden. Afhankelijk van de aanwezigheid van geschikt paaigebied vindt hierbij in meer of mindere mate paaimigratie plaats. Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.

Bescherming

De snoek behoort tot de algemeenste soorten van Nederland. De soort is gevoelig voor het verdwijnen van waterplanten als gevolg van vertroebeling. Hierdoor is de soort halverwege de vorige eeuw plaatselijk achteruitgegaan. Door waterkwaliteitsverbeteringen heeft de snoek zich op veel plaatsen hersteld. De soort is opgenomen in de Visserijwet met een minimummaat van 45 centimeter en een gesloten tijd van 1 maart tot en met 31 mei.

De beste tijd om snoek te vangen, ligt tussen eind september tot in december.
Maar met vissen weet je het nooit en zijn er altijd uitzonderingen op de regel!

Geschatte vangkans
september 2017
GOED

TECHNIEKEN

Roofvissen is booming! Zeker het steeds populairder wordende streetfishing. Het aanbod kunstaas is haast niet meer te overzien en elke variant is verkrijgbaar in tientallen uitvoeringen.
Leuk om ook te verzamelen, maar leuker om te weten waarom die snoek nou juist dit kunstaas pakt en de andere links laat liggen.

We gaan eens kijken hoe we het maximale uit onze visserij kunnen halen van zowel uit de kant vissend als vanuit de boot.

Met kunstaas op snoek vissen

Streetfishing op snoek

Slepend vissen op snoek

AAS

VAN AANBEET TOT SCHEPNET

VISVEILIGHEID

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0