HOE VIS IK OP VLAGZALM?

Vlagzalm zwemt maar in een paar wateren in Nederland, waaronder de Roer. Favoriet onder de vliegvissers. Met de feeder, een mooie bijvangst! Gericht vissen op deze zalmachtige wordt eigenlijk bijna alleen door de vliegvisser gedaan. Al dan niet op buitenlandse wateren probeert men de vlagzalm te verleiden met een kunstvlieg of streamer. De Eiffel in Duitsland is onder andere een favoriet water.

In Nederland is het riviertje de Roer een betrekkelijk goed water voor de vlagzalmvisserij, doch de plaatsen waar men hier gemakkelijk kan vliegvissen, zijn er niet veel. Dit komt door de natuurlijke begroeiing rondom de rivier en aan de oevers. Met de feeder of struinend vissen, kun je incidenteel ook vlagzalm vangen.

Uiterlijk

De vlagzalm (Thymallus thymallus) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae) en heeft een langwerpig, zijdelings afgeplat, lichaam met zilverkleurige tot bruingrijze flanken met daarop enkele witomrande vlekjes (2). De soort heeft een vetvin (3) en de rugvin is opvallend lang en hoog en grijsrood gevlekt of gestreept (1).

De vis heeft een geur die aan tijm doet denken. Vlagzalm kan een lengte bereiken van ongeveer 50 cm. Het onderscheid met andere zalmachtigen kan op basis van de grote rugvin gemaakt worden.

Leefgebied

Vlagzalm komt in Europa voor, ten noorden van de Pyreneeën, de Alpen en Albanië. Het verspreidingsgebied strekt zich uit tot in Siberië. Het leefgebied bestaat uit snelstromende zuurstofrijke grote beken en riviertjes met een harde bodem van zand, grind of stenen. In de periode maart-april wordt er gepaaid in ondiep snelstromend water boven grindbanken waarin een nestkuil gemaakt wordt. Het mannetje bewaakt een territorium en paait daar met een vrouwtje. Het menu bestaat uit insecten, kreeftachtigen en schelpdieren.

Bescherming

De vlagzalm is gevoelig voor het normaliseren van beken en riviertjes en watervervuiling. Oorspronkelijk kwam de soort in de Geul in Limburg voor maar verdween hier aan het einde van de 19e eeuw door een verslechtering van de waterkwaliteit. Nadien is vlagzalm uitgezet in enkele beken en riviertjes in Limburg en Noord-Brabant maar hier is geen voortplanting geconstateerd. De soort is opgenomen in de Europese Habitatrichtlijn (Bijlage II en V) en de Conventie van Bern (bijlage 3). De soort is opgenomen in de Visserijwet met een jaarrond gesloten tijd.

De beste tijd om vlagzalm te vangen, ligt tussen begin juni tot in oktober.
Maar met vissen weet je het nooit en zijn er altijd uitzonderingen op de regel!

Geschatte vangkans
september 2017
REDELIJK

TECHNIEKEN

Omdat vliegvissen de meest succesvolle, maar ook de meest spannende manier is om op vlagzalm te vissen, zal deze techniek uitgelicht worden naast het vissen met de feeder.

Vliegvissen op vlagzalm

Feedervissen op vlagzalm

AAS

VAN AANBEET TOT SCHEPNET

VISVEILIGHEID

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0