HOE VIS IK OP ZEELT?

Gericht op zeelt vissen, is eigenlijk bijna hetzelfde als op karper vissen, hetzij dat je deze vis voornaamlijk tussen de plantengroei moet zoeken en dat maakt het natuurlijk stukken lastiger.
Voerplekken aanmaken langs lelievelden en vervolgens struinend met de pen je aas subtiel aanbieden kan zeer effectief zijn.

Met de methodfeeder heb je het voordeel dat je aas stil wordt aangeboden, waarbij je de zeelt probeert uit de planten te lokken met een attractieve geur.

Uiterlijk

Zeelt (Tinca tinca) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae) en heeft olijfgroene tot goudkleurige flanken. De iris van het oog is oranje gekleurd (1). De soort heeft twee bekdraden die niet altijd goed zichtbaar zijn (3).

De vinnen (aangegeven is de rugvin) zijn bolrond (2). Zeelt kan een lengte bereiken van circa 65 cm. Jonge zeelten vertonen enige gelijkenis met jonge karper en kroeskarper. Zeelt heeft echter kleine nauwelijks zichtbare schubben en een korte rugvin (12-13 vinstralen).

Leefgebied

Zeelt komt in bijna heel Europa voor met uitzondering van het noorden van Scholtand, Scandinavië en Siberië en het zuiden van Griekenland. De soort prefereert stilstaande tot langzaamstromende plantenrijke wateren met modderige bodems. De voortplanting gebeurt in de periode van mei tot augustus in dichtbegroeide oevers. De jonge dieren verschuilen en voeden zich in de oeverzone. De soort is nachtactief en het voedsel bestaat uit insectenlarven, kreeftachtigen, plantendelen en dood organisch materiaal.

Bescherming

De zeelt is een vrij algemene soort in Nederland. De soort is gevoelig voor het verdwijnen van waterplanten als gevolg van vertroebeling of het intensief schonen en baggeren van watergangen. Zeelt is opgenomen in de Visserijwet met een minimummaat van 25 centimeter.

De beste tijd om zeelt te vangen, ligt in april en augustus tot eind oktober.
Maar met vissen weet je het nooit en zijn er altijd uitzonderingen op de regel!

Geschatte vangkans
october 2017

TECHNIEKEN

Er zijn verschillende technieken om op zeelt te vissen. De pen en een blikje maïs is ronduit effectief, omdat je zo meerdere voerplekken tegelijk kunt aanmaken en verschillende stekken kunt aftasten zonder dat je de zeelt afschrikt met het geplons van een voerkorf.
Maar dat wil niet zeggen dat je de methodfeeder maar in de kast moet laten staan. Zeelt is verzot op mini boilies en aast samen met karpers op deze lekkernij.

Penvissen op zeelt

Methodfeederen op zeelt

AAS

VAN AANBEET TOT SCHEPNET

VISVEILIGHEID

Was deze informatie nuttig?

JA
0
NEE
0